Csoma tárlat katalógus 2014
Nyomok – Urme

Túl a huszadik CSOMA-tárlaton, dicsére­tesnek tartom a szervezők kitartását és az évenkénti TÉMA – választást. Bevallom, mint alkotó szinte gyermeki kíváncsisággal várom minden alkalommal a meghívót és a behírdetett témakört.
Az idei kiállításra választott téma címe a „NYOMOK”, egyszerre repített gyer­mekkorom álomvilágába és korunk túl­bonyolított hétköznapi valójába: a kezde­ti nyomok felfedező útjaiba, a fiatalkori nyomkövetésbe, majd a választott út nyo­maiba. A ceruza nyoma a fehér papíron, az ecset nyoma a kifeszített vásznon, a vésőé a márványtömbön, a nyomdafesték átté­teles levonata… az alkotó gondolatának látható kivetúlései különböző formákban és anyagokban, tükrözik szívünk, lelkünk nyomait. A művészi pályán meghatározó jellegű, hogy kinek a nyomaiban haladtál és meny­nyire sikerül a saját útad egyedivé formál­nod. A képi formai nyelvezet, e nemzetközi közlésforma, szemünk ablakain keresztül hagy-e nyomot bennünk és másokban?
A tárlat példát mutat és nyomot hagy az egyénben, a közösségben és kultúránk­ban egyaránt. Köszönet az alkotónak, hála a nézőnek és befogadónak, a vizuális „NYOMOK” továbbítóinak.
Bartha Árpád
Képzőművész, Brassó